Verslo Valdymo Sistemų istorija

Verslo Valdymo Sistemos, angl. dažniausiai naudojamas terminas ERP - Enterprice Resource Planning, tai įmonėje integruotų programų rinkinys, kurių pagalba renkama, saugoma, apdorojama, analizuojama verslo veiklos informacija. Augant pasaulio ekonomikai, nuolat didėjant konkurencijai, VVS tapo būtinas įrankis moderniuose, sėkmingai augančiose įmonėse.

1960-ieji

Plečiasi moderni gamyba, statomos gamyklos. Atsiranda pirmos skaičiavimo mašimos. Iškyla poreikis valdyti ir subalansuoti gamyba atsižvelgiant į paklausą. Sukuriama Resursų Planavimo (angl. MRP -  Manufacturing Resource Planning) programinė įranga. Ši naujovė padėjo planuoti pirkimą, gamybą ir pristatymą. Tai leido geriau planuoti atsargas reikalingas gamybai kas ženkliai sumažino atsargose užšaldytą pinigų kiekį.

1970-ieji

1975m MRP programinė įranga buvo įdiegta 700 kompanijų. Ji buvo prieinama tik labai dideliems gamintojams, diegiama milžiniškuose kompiuteriuose, kurių skaičiavimo pajėgumas neprilygsta dabartiniam paprasčiausiam nešiojamam kompiuteriui.

1972m Vokietijoje atsirado SAP (Systemanalyse und Programmentwicklung) – duomenų apdorojimo sistemos ir programos. Tai buvo programos, apdorojančios realiu laiku gaunamus duomenis. Perforuotų kortelių eroje tai buvo didelė inovacija.

Tuo pačiu laikotarpiu buvo kuriama ir finansų valdymo įranga. Ji nebuvo integruota į kitas sistemas.

1980-ieji

1980-aisiais MRP buvo toliau vystoma, evoliucionavo į MRP II. Lyginant su MRP buvo ženkliai padidinta gamybos procesų apimtis, pajėgumai - kuriems reikalavimai nuolatos augo.

1990-ieji

1990-aisiais pirma kartą buvo panaudotas terminas ERP - Enterprice Resource Planning (Įmonės Resursų Planavimas), Lietuvoje dažniausiai vadinama VVS - Verslo Valdymo Sistemos. VVS praplėtė MRP ir MRP II, apimdama kitas įmonės viduje vykdomas funkcijas, tokias kaip finansai ir apskaita, žmogiškieji ištekliai, projektų valdymas.

Viduryje 1990-ųjų rinkoje pasirodė pirmosios VVS sistemos, apimančios pagrindines įmonės valdymo funkcijas. Jas pardavinėjo programinės įrangos gamintojai  SAP, Oracle, JD Edwards and Baan.

Dešimtmečio pabaigoje aptikus Y2K programavimo klaidą, Europoje planuojant Euro įvedimą, daug bendrovių nusprendė atnaujinti savo senas sistemas. Daugelis jų pasirinko moderniausias tuo metu VVS sistemas.

2000-ieji

2000-aisiais atsirado prie interneto pajungtos VVS, realiuoju laiku suteikiančios prieigą prie sistemos. Tuo metu VVS peržengė įmonės ribas, buvo integruotos į sistemas nepriklausančias verslui. Tai apėmė tiekimo grandinės valdymą, ryšių su klientais palaikymą (CRM), verslo analitiką (BI).

Tuo laikotarpiu atsirado mobilių įrenginių integracijos, smarkiai plėtėsi internetinis funkcionalumas.

Dabar

Šiuo metu Verslo valdymo Sistemos toliau tobulėja. Jos dažniausiai veikia debesyse, turi nuolatinę prieigą internetu, veikia mobiliuosiuose įrenginiuose. Šiuolaikinės VVS pasižymi lankstumu, lengvai adaptuojamos specifiniams kiekvienos įmonės poreikiams. Tuo pačiu VVS tai galingas įrankis, kuris valdo vieną, visos įmonės, duomenų bazę. Modernios programos valdo ne tik gamybą, tiekimo grandinę, finansus ir apskaita, bet apima ir kitas sritis. Šiuolaikinės VVS taip pat suteikia pažangias ataskaitas ir verslo analitiką, pardavimų ir rinkodaros automatizavimą, CRM, elektroninę prekybą, aptarnavimo, garantijų, sutarčių valdymą.


Jeigu ieškote savo verslui tinkamos VVS, mes kaip Odoo profesionalai, galėtumėm pasiūlyti Odoo VVS ir ją pritaikyti Jūsų verslo poreikiams. Užpildykite formą ir mes susisieksime su Jumis.