Atviro kodo sistemos, kuo jos naudingos verslui?

Kuo atviro kodo sistemos naudingos verslui?

Pastaruoju metu vis daugiau ir daugiau įmonių pereina prie atviro kodo (Open source) programinės įrangos. Pagrindinės priežastys, kodėl atvirojo kodo programos sulaukia vis didesnio susidomėjimo:

Kaina

Finansinė nauda, yra viena iš pagrindinių priežasčių, nulėmusių atviro kodo programinės įrangos populiarumą. Programas galima susidiegti nemokamai, nėra vartotojų, administravimo, atnaujinimo mokesčių. Sutaupytos lėšos ne tik mažina įmonės kaštus, bet taip pat suteikia galimybę papildomas sumas skirti unikalių programos funkcionalumų kūrimui, vartotojų apmokymui, palaikymui.

Saugumas

Saugumo privalumas nereiškia, kad atviro kodo programos yra saugesnės. Tiesiog visos klaidos ir defektai yra daug greičiau identifikuojami ir pataisomi. Programos kodas yra prieinamas visiems, o kuo daugiau žmonių juo naudojasi, jį tobulina, tuo greičiau galima tikėtis klaidų taisymų, atnaujinimų, patobulinimų. Tuo tarpu licencijuotos programinės įrangos atnaujinimo galima laukti savaites ar mėnesius.

Kokybė

Tokiu pat principu kaip programuotojų visuomenė taiso atviro kodo programų klaidas ir defektus, jie taip pat kuria naujus funkcionalumus ir patobulinimus, gerindami vartotojo naudojimosi patirtį, pačios įrangos veikimą. Skirtingai nuo licencijuotos programinės įrangos - atviro kodo programos labiau atitinka tikruosius klientų poreikius ir reikalavimus, nes patys vartotojai (jei turi reikiamus įgūdžius) gali pridėti savo norimas funkcijas. Tai nebūtinai turi būti siejama su programavimu - vartotojai gali tobulinti programinę įrangą remdamiesi savo kompetencijos sritimis, tokiomis kaip dizainas, kalbų vertimas, vartotojo ir techninis palaikymas bei programinės įrangos testavimas.

Pritaikomumas

Nors licencijuota programinė įranga dažnai turi nemažai funkcijų, visada trūksta tam tikrų specifinių funkcionalumų, kurių negali pridėti niekas, išskyrus programos kūrėjus. Galimybė keisti programą ne tik leidžia įmonėms prisitaikyti programinę įrangą savo poreikiams, bet gali suteikti ir konkurencinį pranašumą.

Patikimumas

Patikima programinė įranga pasižymi gebėjimu atlikti reikalingas funkcijas, nepatiriant netikėtų gedimų, našumo problemų, veiklos sutrikimų ir duomenų praradimo. Tiesa ta, kad programinėje įrangoje būna klaidų, kurios gali sukelti minėtas problemas. Skirtumas tarp atvirojo kodo ir licencijuotos programinės įrangos patikimumo yra laikas, reikalingas šioms klaidoms ir defektams nustatyti ir pašalinti.

Laisvė ir lankstumas

Verslo aplinka nuolat kinta, šiuo metu aktuali programinė įranga, funkcionalumai ateityje gali smarkiai pasikeisti. Verslas, norėdamas rasti tinkamą sprendimą, atitinkantį jų poreikius, turi išmėginti daug rinkoje siūlomų produktų. Atviro kodo programinė įranga nepririša vartotojų prie konkrečios kompanijos. Vartotojas, ieškodamas tinkamo sprendimo, gali rinktis iš daugybės rinkoje esančių diegimo įmonių, kaskart prireikus patobulinti programas arba įdiegti papildomus funkcionalumus.

Palaikymas

Atviro kodo sprendimai dažniausiai turi gausias bendruomenes, kurios suteikia didelę tiesioginę ir netiesioginę pagalbą vartotojams ir kūrėjams, ženklai padidina informacijos apie produktą sklaidą, iškilusių problemų sprendimai dažniausiai jau yra aprašyti bendruomenės forumuose, tinklaraščių įrašuose, vaizdo medžiagoje ir t. t.



Jeigu ieškote savo verslui tinkamos Verslo Valdymo Sistemos (VVS), mes kaip Odoo profesionalai, galėtumėm pasiūlyti Odoo VVS ir ją pritaikyti Jūsų verslo poreikiams. Užpildykite formą ir mes susisieksime su Jumis.

Kaip ištverti verslo valdymo sistemos diegimo startą?